Bij punt 3 aangekomen, zie je achter je een groot putdeksel. Op het buitenterrein van de campus bevinden zich zes van zulke grote putdeksels in de grond. Deze leiden naar twee grondwaterlagen: één voor de opslag van warmte en één voor de opslag van koude. Een zogenoemde WKO-installatie voor warmte-koudeopslag.
In de zomer – als er behoefte is aan koeling – wordt koud water opgepompt. Dat wordt vervolgens via de energiecentrale en de verschillende LBK’s omgezet in koude lucht. In de winter draaien we dat proces om en zetten we de warmtepomp aan om warme lucht te verkrijgen.
De WKO kan overigens ook een overschot aan warmte of koude weer opslaan in deze grondwaterbronnen. Door dit te monitoren, meten is immers weten, worden de bronnen altijd netjes in evenwicht gehouden. Zo worden natuurlijke processen in de bodem niet verstoord. En voor de duidelijkheid: deze grondwaterbronnen zijn afgesloten van het drinkwatersysteem.
De WKO zorgt ervoor dat BIC veel minder energie en überhaupt geen gas hoeft te gebruiken om water te verwarmen of te koelen. Een slim en duurzaam systeem dus. Hoe de put die je hier ziet en ook de andere vijf putten op de campus er van binnen uitzien, zie je op onderstaande afbeeldingen. De put hier bij punt 3 is aangesloten op de koudebron. De twee pijpen die onder het bord uit de grond steken zorgen voor beluchting van deze bron.
Specificaties:
diepte bron: 55 meter
Dit filmpje geeft meer informatie over WKO-systemen.
Zelf een WKO-bron en -configuratie samenstellen?
Klik dan op deze link.
Het systeem op de BIC komt overeen met GeoDoublet Configuratie 4.
Als je nu de hoek omloopt, kom je bij de koeltorens uit.
Punt 4 op de kaart. Scan daar de QR code.