Loading
/000%

— EQUANS presenteert

De duurzame BIC utilities tour
2. Luchtbehandeling

Je bent nu bij punt 2 op de plattegrond. Hier mondt een schachtconstructie uit in een aantal  luchtuitlaten die je op verschillende plekken boven je ziet. Deze uitlaten zorgen voor ventilatie en een aangename temperatuur in de gang.

Je kunt de luchtuitlaten in verschillende vormen herkennen: achter je hangen opblaasbare inblaaszakken tegen het dak en op verschillende plekken in de gang hangen inblaaskasten met gaten. De lucht die de gang in wordt geblazen, is van tevoren verwarmd of gekoeld in een luchtbehandelingskast (LBK). Op die LBK zijn weer leidingen voor warm en koud water aangesloten. Dit om warmte af te geven aan de lucht wanneer verwarming nodig is of juist om warmte te onttrekken aan de lucht wanneer er behoefte is aan koeling. Langs deze waterleidingen komen we bij punt 7.

Het koude en warme water dat door de leidingen loopt, heeft als bron de WKO-installatie voor warmte-koudeopslag. Deze vinden we bij punt 3 van de route. Dit distributiesysteem van warmte en koude loopt door heel het gebouw en zorgt voor een aangename temperatuur in elke ruimte. In totaal staan er bijna honderd van deze LBK-kasten in en op het BIC-gebouw.

De grootste kasten, deze staan óp het gebouw, bevatten een warmtewiel. Dit warmtewiel verwarmt of koelt verse lucht die binnenkomt. Dit gebeurt met behulp van de lucht die wordt afgevoerd, zogenoemde retourlucht. Zo kan tot wel 80% worden bespaard op de energie voor het verwarmen en koelen van het gebouw.

Op de afbeeldingen op deze pagina zijn de grote kasten te zien die op het dak staan, een kast in een XL-box en een uitlaat waardoor lucht in een loopgang wordt geblazen. Zoals je deze dus hier op verschillende plekken in de gang kunt herkennen.

Ga verder naar deel 3 van de duurzame BIC utilities tour:
Warmte-koudeopslag (WKO)