Loading
/000%

— 20 juli 2021

Zonnecellen op een rol

TNO bouwt op Brainport Industries Campus aan een pilotlijn voor zonnecellen waar 'mass customization' mogelijk is. “Een toverwoord”, stelt Niels van Loon van TNO. “Het komt erop neer dat we de voordelen van massaproductie, zoals robotisering en goedkope productietechnologieën inzetten. We willen het proces ‘slim’ maken zodat je vooraf de productielijn digitaal zo instelt dat je een zonnepaneel met specifieke eigenschappen kan produceren.”

Vooraf de afmetingen of elektrische eigenschappen bepalen bijvoorbeeld. Ook kun je rekening houden met visuele integratie. “Met deze pilotlijn kunnen we zonnepaneel halffabrikaten maken, die we makkelijk kunnen integreren in bijvoorbeeld het dak van een auto of een façade van een gebouw.”

De grondstof voor deze productielijnen is perovskiet in plaats van silicium. Maar: “Wij zien perovskiet zonnecellen niet als vervanger van silicium zonnecellen”, zegt Van Loon. Hij werkte 15 jaar bij TNO onder meer als techno-economical modelling specialist en sinds 2015 is hij verantwoordelijk voor de communicatie binnen Solliance Solar Research. In dat consortium werken partijen als TNO, imec, TU Eindhoven, Forschungszentrum Jülich, universiteit Hasselt, TU Delft, Universiteit Twente en Rijksuniversiteit Groningen samen aan dunnefilmzonnecel en -module technologieën.

In dat samenwerkingsverband werkt TNO al een jaar of zes aan zonnecellen van perovskiet. “Juist door die samenwerking plukken we de vruchten. We hebben grote stappen kunnen zetten om mooie zonnecellen van dat materiaal te maken.”

Betaalbaar
“Wij richten ons niet alleen op de vraag hoe je een stabiele en efficiënte cel maakt”, zegt Sjoerd Veenstra, programma manager perovskiet zonnecellen bij TNO en coördinator van de perovskiet activiteiten van het Solliance consortium. “Het gaat ons er ook om de productietechnologie op te schalen. Niet een paar goede cellen maken, maar een proces ontwikkelen om betaalbare flexibele panelen te fabriceren. Die je kunt integreren in bijvoorbeeld gebouwen.”

Zo zijn stappen gezet in de ontwikkeling van flexibele perovskiet zonnecellen met de pilot roll-to-roll installatie bij TNO. Hierbij worden de zonnecellen aan de rol geproduceerd, zoals een krant wordt gedrukt. “We doen ook technische en economische berekeningen. We verwachten dat de prijzen nog verder kunnen dalen als er grote fabrieken komen voor die roll-to-roll productie.”

Lees het hele artikel op Innovation Origins.