Loading
/000%

Yaskawa werkt aan fabriek die nooit stilstaat

Yaskawa werkt aan fabriek die nooit stilstaat

Op 1 december verhuist het bedrijf naar de Brainport Industries Campus.

Het is de fabriek van de toekomst: Iemand bestelt een grasmaaier via internet, vervolgens komt deze order terecht bij de fabriek waar verschillende robotarmen onderdeel voor onderdeel de nieuwe grasmaaier produceren, in elkaar zetten en gereed maken voor verzending. Allemaal automatisch en desnoods midden in de nacht. “Wie een glazen bol heeft mag het zeggen wanneer het zo ver is, want er moet nog flink worden ontwikkeld”, zegt Eddie Mennen. Mennen is managing director van Yaskawa Benelux. Een Japans bedrijf met vestigingen over heel de wereld, het bedrijf is van oorsprong een motioncontrol systeemontwikkelaar en tegenwoordig actief in verschillende sectoren. Yaskawa ontwikkelt ook robots en softwaresystemen voor productieprocessen. Binnenkort – 1 december – verhuist het bedrijf naar de Brainport Industries Campus.

Abstracte termen
Mennen heeft het niet op vage termen die hij rondom ‘Industrie 4.0’ of ‘Smart Industrie’ vaak voorbij hoort komen. “Mensen zeggen vaak abstracte dingen, maar op de fabrieksvloer zie ik weinig concreets”, zegt hij stellig. Zelf legt hij dit het liefst simpeler uit: “Vergelijk het met een kantoor waar iedereen verschillende apparaten zoals computers en printers eenvoudig aan elkaar kan koppelen en samenwerken met verschillende programma’s. Gegevens kun je bewerken en gemakkelijk met collega’s delen. In fabrieken gaat dat nog niet. Industriële robots of andere productie machines hebben vaak een eigen systeem dat niet overweg kan met informatie en bestanden van het systeem van het andere apparaat. Dat willen we veranderen”, legt hij uit.

Maar die verandering komt eraan, zo weet Mennen. “De tijd dat fabrikanten in grote getalen producten produceren via één lijn is niet meer. Die shift is al een hele tijd bezig, mede doordat steeds meer via internet te bestellen is. Productieprocessen zijn steeds meer gericht op de vraag van consumenten. Daarvoor is het nodig dat productielijnen flexibel zijn, dat machines makkelijk kunnen schakelen tussen verschillende producten.”

Fieldlabs
Yaskawa werkt momenteel samen met verschillende partners in het fieldlab Flexible Manufacturing aan productiesystemen die volledig automatisch verschillende producten kunnen verwerken. “Samen met een plaatverwerkingsbedrijf in Oisterwijk zijn we bezig met een systeem dat de handling van metalen platen van bestelling tot eindproduct kan automatiseren. Online bestellingen gaan rechtstreeks door naar een lasermachine die automatisch de juiste hoeveelheid en het metaal in de goede vorm snijdt”, vertelt Mennen. De uitdaging zit er volgens hem in dat deze platen vervolgens in 3D-vormen moeten worden gebogen: “Nu gaat dit nog met de hand, we werken nu aan een robotsysteem dat deze platen kan oppakken en in de goede vorm kan buigen. Die laatste stap zijn we aan het testen en verder ontwikkelen. Hiermee brengen we 24/7 fabrieken een stap dichterbij.”

Ook werkt Yaskawa op de Brainport Industries Campus mee aan het fieldlab Advanced Manufacturing Logistics waar het samen met partners als KMWE een zelfrijdend robotisch voertuig met een robotarm ontwikkelt om bijvoorbeeld gereedschappen automatisch te kunnen verwisselen in computergestuurde machines. “Deze robots werken samen met mensen om werknemers te ondersteunen. Robots zullen werknemers nooit vervangen. Wel verandert het werk dat mensen doen in de toekomst. Daarom moeten we ze blijven stimuleren door te leren. Robots maken misschien minder fouten, maar een robot doet niets uit zichzelf, dat is allemaal bedacht door een mens.”

Exoskeletten
Naast het ontwikkelen van robots voor de industrie werkt Yaskawa ook aan exoskeletten om mensen met een beperking te ondersteunen. Mennen: “De wereldbevolking verandert, de vergrijzing neemt toe. Ik vind het mooi om te zien dat met deze technieken ook dit soort goede dingen worden gedaan. Nu zijn exoskeletten nog erg duur, maar door nu te investeren worden ze in de toekomst bereikbaarder.” Enthousiast begint Mennen te vertellen een andere technologie die Yaskawa ontwikkelde om energie op te wekken met hijskranen. “We hebben een systeem ontwikkeld dat de last van de kraan kan gebruiken als een dynamo, hierdoor kun je energie terugleveren aan het net. Dat is het mooie van dit werk. Je zet iets op papier en gaat het vervolgens in elkaar zetten en uittesten. Als het dan werkt, geeft dat voldoening. Het is een erg creatief proces.”

Tekst: Innovation Origins