Loading
/000%

— 22 februari 2022

Zonne-energie voor de campus van de toekomst

Op Brainport Industries Campus in Eindhoven wordt alle energie via de trias energetica opgewekt en over de campus verspreid. De strategie van trias energetica is eenvoudig: beperk het energieverbruik, zet maximaal in op energie uit duurzame bronnen en gebruik fossiele brandstoffen zo efficiënt mogelijk. BIC is zelfs volledig gasloos.

Als technologie- en energiepartner op de campus speelt EQUANS in op wat er voor de hightechbedrijven op locatie nodig is, niet alleen vandaag maar ook voor de toekomst.

Lees hier hoe ze dat doen.

EQUANS ontwierp de installaties voor de opwekking van de utilities op BIC en is verantwoordelijk voor het beheer, het onderhoud én voor de exploitatie. Een kantoor op de campus zelf is dan ook geen overbodige luxe. “Er gebeurt altijd wel iets nieuws,” vertelt Ruud Vleugels, directeur bij EQUANS. “Nieuwe huurders sluiten nieuwe contracten af en huidige klanten hebben op basis van de monitoring een aangepast contract nodig. EQUANS is verantwoordelijk voor de constante levering. Dan moet je aanwezig zijn.” Het ‘hart van de energievoorziening’ bevindt zich op een centrale plek op de campus. “Vanuit daar wordt alle energie opgewekt, aangeleverd en verspreid,’ legt Vleugels uit. “Zo hebben we volledige controle over wat we onze klanten aanbieden en hebben we altijd inzicht in wat er verbruikt wordt.”

Circulair energieverbruik: alle huurders energie-efficiënt
BIC vraagt om een specifieke energieregulering op grote schaal waar toptechnologie, onderwijs en overheid samenkomen. En een project van formaat is het zeker op BIC: met een groot aantal klanten gevestigd op een omvangrijk terrein, kunnen de wensen voor specifieke diensten en eenheden uiteenlopen. Vleugels: “De campus heeft een grootte van zo’n 70.000 m2. De vraag is groot. Toch wordt alle energie duurzaam gegenereerd.” Zo is de campus nu al volledig gasloos en wordt alle energie via de trias energetica opgewekt en over de campus verspreid.

In de ‘Fabriek van de Toekomst’ wordt er uiteraard doelgericht nagedacht over de volgende stappen. “Bij een toekomstige groei in vermogensvraag kunnen bijvoorbeeld batterijopslag en congestiemanagement een interessante rol gaan spelen. Als technologie- en energiepartner op de campus spelen we in op wat er nú nodig is, met het oog op morgen.”