Loading
/000%

— 29 juli 2021

Solar Team Eindhoven maakt eerste meters met zonnevoertuig

Het zelfvoorzienende huis op wielen, SHOW van het Solar Team Eindhoven heeft zijn eerste meters gemaakt. Als alles goed gaat vertrekt het team 18 september voor een 3000 km lange tour door Europa.

Self-sustaining House On Wheels, of kortweg SHOW, het nieuwe voertuig van het Solar Team Eindhoven, heeft dit weekend zijn eerste meters gemaakt. Het team zet nu alles op alles om de laatste loodjes van het zelfvoorzienende huis op wielen af te krijgen voor 18 september. Dan vertrekt het 22-koppige team aan een 3000 kilometer lange reis door Europa met als eindbestemming het meest zuidelijke puntje van Spanje, Tarifa. Onderweg doet SHOW verschillende evenementen aan zoals de 24 uur iLumen European Solar Challenge op het circuit van Zolder in België en rijdt via Brussel naar Parijs door naar het circuit van Le mans. Hierna trekt SHOW steeds zuidelijker door Frankrijk richting Spanje.

Eigenlijk zouden de studenten al een week eerder de weg op gaan, maar corona gooide roet in het eten. “Testen gaat lastig als bijna iedereen in quarantaine zit. We hebben wel wat kunnen testen, maar nog niet kunnen rijden. Gelukkig is iedereen weer gezond en kunnen we nu door”, vertelt Lotte van Dasler, verantwoordelijk voor de PR en de evenementen van het Solar Team, opgelucht.

Verschillende clusters
Om nog meer vertraging te voorkomen, werkt het team in verschillende clusters. “We hebben de belangrijke functies die we echt niet kunnen missen, opgedeeld in twee verschillende clusters. Zij komen niet met elkaar in contact. Mocht er dan toch iemand uitvallen, kan het tweede team het overnemen. Desnoods kunnen we ook nog videobellen, maar dat is verre van ideaal.”
Vooralsnog blijft de route ongewijzigd. Het team houdt het nieuws rond de Europese coronabesmettingen goed in de gaten. Van Dasler: “Maar het heeft ook geen zin om ons hierdoor gek te laten maken. We besluiten twee weken voor we vertrekken of het nodig is iets aan te passen aan de route.”

Het is al hectisch genoeg, zegt ook Innovation & Technical Partnerships Manager Charlot Felderhof. Tot in de late uurtjes werkt het team door in hun werkplaats op de Brainport Industries Campus (BIC). “Het wordt echt nog eventjes doorzetten. Afgelopen weekend is het dak erin gelegd en deze week gaan we aan de slag met het interieur. Dit zijn echt de allerlaatste loodjes.” Volgens haar is het bizar om te beseffen dat nu alles bijna af is. “We zijn in het begin maanden bezig geweest met onderdelen schetsen. Nu zitten al die onderdelen daadwerkelijk in SHOW. Dat is voor onze engineers super mooi. Maar eigenlijk voor iedereen die hierbij betrokken is.”

Beter een goede buur dan verre vriend
Het maken van al deze onderdelen hoefde het team gelukkig niet alleen te doen. Zij kregen bij de productie hiervan hulp van verschillende bedrijven op BIC. Zo maakten studenten van het Summa College, als staigiars bij KMWE, verschillende onderdelen voor SHOW. Felderhof: “De staigiars hebben veel van ons freeswerk gedaan. KMWE zit tegenover onze werkplaats, dus onze engineers konden gemakkelijk langsgaan en meekijken. Dat werkt erg fijn.”

“Toen alles af was hebben we de staigiars meegenomen naar onze werkplaats. Zo konden ze met eigen ogen zien waar hun werk terecht is gekomen. Normaal gesproken zien staigiars eigen freeswerk niet in de praktijk. Onderdelen gaan vaak gelijk op transport. Om dit nu wel te zien was voor hen heel bijzonder. Mooi om te zien dat die jonge gasten zo trots waren”, vertelt Felderhof.

Alle bedrijven op BIC die een bijdrage aan SHOW leverden. Deze tekening maakte Charlot Felderhof voor het partnerevent op BIC.
Hoe lichter het voertuig, hoe efficiënter er met de zonne-energie omgegaan kan worden. Lichtgewicht onderdelen zijn essentieel, benadrukt Felderhof. “Twee engineers zijn hier full-time mee bezig geweest. Alles rond het voertuig moet zo licht mogelijk zijn, maar tegelijkertijd wel sterk genoeg. We hebben gekozen voor aluminium omdat dit lichter is dan staal. Ook hierom hebben we lagers van keramiek in de wielen. Deze zijn gemaakt bij Ceratec hier op de campus.”

Achter de computer vandaan komen en aan de slag
In het dashboard van SHOW zit een systeem dat allerlei informatie doorgeeft over energielevels, status van de batterijen en zonnepanelen. Hiervoor werkten de TU/e studenten samen met studenten van de Avans Hogeschool op BIC. Over de samenwerking zijn beide dames zeer te spreken. “Als WO’ers willen we alles doorrekenen en eindeloos onderzoeken. ‘Kan dit wel? Misschien werkt een ander ontwerp toch beter?’ Maar op een gegeven moment moet je achter die computer vandaan en aan de slag. De praktische instelling van het HBO heeft ons hier zeker bij geholpen.”

Lees het volledige artikel op Innovation Origins

STE