Loading
/000%

— 8 september 2021

Slimme schoonmaakrobot zoekt mooie toekomst in Eindhoven

Neem een jonge ingenieur uit India. Voeg kapitaal en de ervaring toe van de Bergeijkse Booking.com miljonair Kees Koolen. Dan krijg je Aziobot, een Eindhovens bedrijf met een slimme schoonmaakrobot voor bedrijfshallen, ziekenhuizen en supermarkten.

BiXi is de robot genaamd die de vloer schrobt in een hal van de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven. Sarthak Yadav kan met de armen over elkaar toekijken hoe de machine zijn zelfgekozen route volgt. Niet voor niets draagt de robot een naam, heeft hij een compacte vorm en twee ogen. Wij mensen hebben namelijk van nature geen vertrouwen in robots, zegt Yadav. We vinden ze eng.
Yadav en zijn mede-oprichter Tapabrata Samanta hebben hun bedrijf Aziobot gedoopt. “Azio is Hebreeuws voor vriend”, verklaart de uit India afkomstige Yadav (28). De autonome reinigingsmachine zal mensen voor zich moeten winnen door zich als een vriend te presenteren. Om het ijs verder te breken, wil Yadav de machine ook laten praten.
 
Verhuisd naar Eindhoven
Eind 2017 kwamen de twee knappe koppen van de universiteit van Delhi in Amsterdam terecht om deel te nemen aan het ondersteuningsprogramma voor start-ups Rockstart. Sinds een paar weken is het bedrijf verhuisd van Den Bosch naar Eindhoven. In de Brainport-regio denkt Aziobot een netwerk van bedrijven te vinden dat interessant kan zijn nu het serieus wil gaan produceren. Aan de vijf schoonmaakrobots die nu vooral voor testopdrachten in bedrijf zijn, moeten er snel zo’n dertig worden toegevoegd.
Het bedrijf werkt met een abonnementenmodel. Ook met oog op nieuwe klanten is een vestiging in de regio Eindhoven aantrekkelijk, gezien het arsenaal aan grote bedrijven met vele fabrieken en distributiecentra.

Test supermarkt en museum Nemo
In ziekenhuizen, bedrijfshallen en sportcentra is de robot al aan de slag geweest. “Binnenkort gaat een machine naar Duitsland voor een test in een supermarkt.” Deze maand start een proef in wetenschapsmuseum Nemo in Amsterdam. Op de ‘eigen’ Brainport Industries Campus mag Aziobot ook gaan schrobben.
Sarthak Yadav heeft er zijn stek gevonden. Hij woont op fietsafstand van zijn werkplek. Ver weg wel van zijn geboortegrond. Hij is eerder ondernemer geworden dan zijn ouders hadden gewenst. “Ik was in India klaar voor een vervolgstudie robotica. Zij wilden dat ik zou doorstuderen. Maar nu zijn ze wel gelukkig met hoe het met me gaat.”

In Eindhoven verwacht Aziobot bovendien het benodigde potentieel aan studenten en jong talent te vinden voor de komende groeifase. Van vijf medewerkers nu wil het groeien naar zo’n twintig mensen volgend jaar.

Lees het volledige artikel op ED.nl