Loading
/000%

Ondernemer Henk Zeegers lanceert boek over doorbraakinnovatie

Ondernemer Henk Zeegers presenteerde vandaag op de Brainport Industries Campus zijn boek Start-up or Start-app, why breakthrough startups often fail. Zeegers was mede-initiatiefnemer en directeur van Rose, een startup die met haar gelijknamige zorgrobot voor een revolutie in de zorgsector zou gaan zorgen, maar in 2015 gedwongen was te stoppen door een gebrek aan vervolgfinanciering. De ondernemer uit de Brainport regio verdiepte zich de afgelopen drie jaar in de vraag wat er precies misging bij ‘Rose’, vond parallellen met andere startups en plaatste de ervaringen in een bedrijfskundig kader. Brainport Industries Campus was de uitgelezen plek voor de lancering, omdat het boek veel cases bevat uit de Brainport omgeving, focust op samenwerking binnen ecosystemen, en met name startups helpt die zich bezig houden met baanbrekende innovatie.

Elk jaar weer worden rond de 200 nieuwe startups in Nederland opgericht. Slechts 5 tot 10% hiervan groeit uit tot een succesvol bedrijf. Het is dus niet zo eenvoudig in ons land om als startup het hoofd boven water te houden. Bovendien gaat het bij de meeste startups om bedrijfjes die weliswaar een succesvol nieuw businessmodel bedenken, maar technisch gezien niet meer doen dan bestaande technologie toepassen –‘Start-apps’ noemt Zeegers ze (ook refererend aan de apps die deze bedrijven hoofdzakelijk maken). Echte doorbraak-startups, die zich bezighouden met nieuwe, baanbrekende innovatie, daar hebben we er maar een handjevol van. En die moeten we koesteren, zo bepleit Zeegers, want juist die maken voor onze economische welvaart op de langere termijn het grootste verschil.

Tips & trics
Behalve aanbevelingen om de ondersteuning aan doorbraak startups verder te verbeteren, helpt Start-up or Start-app startende- en aspirant ondernemers om de belangrijkste valkuilen te herkennen en omzeilen. Het falen van doorbraak startups is vaak ingegeven door technologische complexiteit of omdat de afstand tot de markt  door ondernemers wordt onderschat. Het gros overleeft de zogenaamde ‘Valley of Death’ niet. Zeegers: “Er zijn grofweg drie paden die je kunt bewandelen om je kansen op overleving te vergroten. Naast op zoek gaan naar een investeerder kun je aansturen op verkoop nadat het bedrijf een bepaalde waarde heeft bereikt, of je kunt een eerste versie van het product op de markt brengen om cash te genereren voor de doorontwikkeling tot eindproduct.” Zeegers behandelt de drie modellen in zijn boek.

Het boek is online te koop via ondermeer boekenbestellen.nl, bol.com en de boekhandel.‘Start-Up or Start-App : Why Breakthrough start-Ups often fail’, ISBN 978-90-9032622-1