Loading
/000%

— 19 april 2021

Nieuwe opleiding Summa College op BIC

Het Summa College in Eindhoven start in het nieuwe studiejaar de opleiding Technicus Smart Industry op Brainport Industries Campus. De studie leidt op tot de technicus van de toekomst en is ontwikkeld in nauwe samenwerking met dertig bedrijven in de Brainport-regio.

Bij de hightech bedrijven in Zuidoost-Brabant is een grote behoefte aan medewerkers op het snijvlak van mechatronica, ICT en engineering. “Bedrijven in de Brainport-regio digitaliseren, automatiseren en robotiseren hun productie met onder meer netwerken (Internet of Things) en data”, zegt directeur Saartje Janssen van Summa Techniek. “Daardoor ontstaat behoefte aan allround technici op dit terrein. Met de nieuwe opleiding spelen we daarop in.”

2-jarige opleiding
De opleiding Technicus Smart Industry is bedoeld voor mensen met een relevant mbo-diploma op niveau 3. Het is een zogeheten bbl-opleiding (beroeps begeleidende leerweg), waarbij de deelnemers vier dagen per werken werken en een dag per week naar school gaan. Zij krijgen les op de Brainport Industries Campus (BIC), hét gezicht van de hightech maakindustrie. “In 2 jaar tijd leren ze om de productielijn te begrijpen, te controleren, om problemen op te lossen en mee te denken over slimme verbeteringen”, aldus Janssen. “Ook leren ze de specialistische (beroeps) vaardigheden die nodig zijn om een toptechnicus te worden.”

John Blankendaal, directeur van Brainport Industries, ziet veel kansen voor studenten die deze opleiding gaan volgen. “Producten en productlijnen worden in toenemende mate data gedreven. Het goed interpreteren van die data en het vertalen naar je productielijn is onderscheidend. De opleiding is een mooie aanvulling op de al aanwezige opleidingen die op BIC worden verzorgd.”

Klaar voor de toekomst
Ans Dielemans, praktijkopleider bij Philips, juicht de nieuwe opleiding toe. “Mbo’ers scholen wij nu zelf bij in het werken met onder meer data, netwerken en managementfilosofie lean. Met de opleiding Technicus Smart Industry hebben ze die kennis en vaardigheden al op zak.” Philips levert input voor de lessen en opdrachten en gaat straks ook studenten plaatsen, gastlessen en rondleidingen verzorgen. “De maakindustrie is klaar voor de toekomst, met deze opleiding zijn ook de medewerkers klaar voor de toekomst.”