Loading
/000%

— 7 juli 2022

Consumptie van IT is geëxplodeerd. Dit bedrijf schept vanuit BIC orde in de chaos.

Door drie bijzondere IT bedrijven samen te voegen, brengt ITAM solutions een unieke geïntegreerde IT management dienstverlening naar de markt. ‘Wij hebben de essentiële brug geslagen.’

Het hoofdkantoor van ITAM solutions is sinds 2020 gevestigd op Brainport Industries Campus (BIC). Een uiterst inspirerende omgeving, vindt ceo Khalid Hafid. “We zochten naar een omgeving waarin wij en onze mensen geïnspireerd zouden raken. Onze keuze is op BIC gevallen omdat we ons graag omringd zien door partijen die niet per se op ons lijken maar waar we wel veel overeenkomsten mee hebben.” Kernwoorden hierbij zijn technologie, innovatie en vooruitstrevendheid. Voor Hafid en zijn team komen al deze componenten samen op BIC. “En het is natuurlijk ook een schitterende locatie.”

Wereldwijd actief
Naast het kantoor in Eindhoven heeft ITAM solutions nevenvestigingen in Leiden, Gorinchem, Antwerpen, Singapore en de VS. “We opereren inderdaad wereldwijd”, aldus Hafid. “We werken onafhankelijk van de locatie en kunnen ons werk overal doen, of dat nu vanuit huis is of vanuit kantoor. Dat is ook de kwaliteit die klanten van ons gewend zijn.” Het bedrijf richt zich met name op de grotere ondernemingen: “Dan moet je denken aan organisaties met meer dan 5000 medewerkers. We hebben klanten zoals Danone, ASML, ABN Amro, VolkerWessels, Douwe Egberts, Koninklijke BAM Groep, Koninklijke Van Oord, enzovoort.”

Essentiële brug
ITAM solutions ontstond oorspronkelijk in 2007. In januari 2022 fuseerde het bedrijf met Mproof en in april 2022 werd een tweede IT-bedrijf, InfraVision, overgenomen. Daarmee zet ITAM solutions een unieke propositie in de markt: “Wij slaan de essentiële brug tussen IT Asset Management’ (ITAM) en IT Service Management (ITSM).”

Omdat niet iedereen meteen zal begrijpen wat deze termen betekenen, legt Hafid uit: “ITAM is nog een relatief jonge tak van sport. Rond 2005 werd het voor het eerst ontwikkeld. Destijds stond het vooral bekend als software asset management.” In een notendop komt het er volgens Hafid op neer dat de softwaremiddelen van een bedrijf worden beheerd en gemanaged via ITAM. “Denk daarbij aan de software en de bijbehorende kosten.”

Onmisbare discipline
Hoewel klein begonnen, is ITAM inmiddels een onmisbare discipline. Hafid: “Het vervult nu een echt officiële rol. Niet alleen binnen IT-afdelingen maar ook binnen bijvoorbeeld inkoopafdelingen of het managementteam. Tegenwoordig werkt ieder bedrijf met IT en is IT onmisbaar.” Maar, zegt Hafid, IT kost veel geld en is lastig te managen en te beheren. Dat is precies waar ITAM om de hoek komt kijken. “Wij groeien als discipline eigenlijk mee met de IT industrie. Hoe meer IT er is, hoe meer werk wij te doen hebben”, aldus Hafid.

IT Service Management
Derk van Wijk, cfo bij ITAM solutions en voormalig eigenaar van Mproof, legt uit wat de discipline IT Service Management behelst. “Mproof werd opgericht in 1997. Vanaf het begin waren we gericht op service management. Concreet betekent dit dat wij een applicatie in de markt zetten om IT infrastructuur te managen.” Van Wijk noemt als voorbeeld de mensen die binnen bedrijven rondlopen met laptops en mobiele telefoons. Vaak is er weinig zicht op wie wat heeft en welke apparaten er aan vervanging toe zijn. “En als er een probleem is, waar zit dat dan precies? Wie gaat het oplossen? Binnen een gemiddeld bedrijf zijn dat soort zaken niet meer handmatig bij te benen. Wij hebben een applicatie die dit allemaal netjes bijhoudt en registreert.”

Lees het gehele artikel op Innovation Origins