Loading
/000%

— 23 december 2021

Eindhovense campus voor hightech raakt steeds voller: ‘In drie jaar tijd naar 90 procent verhuurde ruimte’

Er was donderdagmiddag door corona ‘geen kip te bekennen’ op de Brainport Industries Campus (BIC). Maar schijn bedriegt. Het gaat het goed met de campus voor de hightech maakindustrie, zegt campusdirecteur Erik Veurink.

Zeven zwarte 3D-printers zoemen dinsdag in de namiddag zacht in een verder goeddeels lege hal van de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven. De printers zijn van 3D-printbedrijf Marketiger. ,,Een groeibriljant”, zegt campusdirecteur Erik Veurink.

Veurink vindt Marketiger een mooi voorbeeld van hoe het kan gaan op de campus. Dat bedrijf vestigde zich begin 2020 in de de groene kolos langs de A58 bij Eindhoven. ,,Ze begonnen met een ruimte van twintig vierkante meter. Sinds de zomer huren ze 1400 vierkante meter.”

Lege hal
En de rest van die lege hal? ,,Die is bedoeld voor het Pilot Manufacturing Center.” Een samenwerking tussen onder meer assemblagebedrijf Bestronics en Hexagon, een Zweeds bedrijf dat zich richt op industriële metrologie.
Over dat laatste bedrijf gesproken. Hexagon huurt vanaf volgend jaar ook een eigen ruimte op de campus. En zo was er meer nieuws te melden de afgelopen tijd.

TNO bijvoorbeeld, opent een proefproductielijn voor het maken van flexibele zonnefolie. En het westelijke deel van de campus is gereserveerd voor start-ups en scale-ups. Aziobot, maker van autonome schoonmaakrobots, betrok begin november een ruimte in het westelijke deel. Genoeg reuring en dynamiek dus, zou je zeggen. Precies zoals Veurink het graag ziet.

Maar toch, de campus oogt dinsdagmiddag toch een beetje leeg en verlaten. ,,Er is hier geen kip te bekennen. Dat komt door het debacle dat ook wel corona heet”, zegt Veurink. ,,Veel mensen werken thuis.” Bij het aantrekken van nieuwe bedrijven uit het buitenland helpt zo’n pandemie natuurlijk ook niet.

Komende decennia meer gebouwen
Desondanks is het 100.000 vierkante meter grote gebouw komende zomer voor 90 procent gevuld, zegt Veurink. Mocht corona tegen die tijd echt op zijn retour zijn dan verwacht de campusdirecteur dat hier dagelijks zeker zo’n 2500 man rondlopen. En dat is buiten nieuwsgierige bezoekers gerekend. ,,Want die zijn hier ook gewoon welkom.”

In 2016 was de bouw van de campus nog hoogst onzeker. Ondernemersverenigingen uit Acht, Best, Eindhoven en Veldhoven zagen de komst van de BIC op het terrein ten noorden van Eindhoven Airport niet zitten. Er was destijds nog genoeg plek op onder meer De Run en Habraken in Veldhoven. Toen na een gunstige uitspraak van de Raad van State de bouw van de campus definitief door kon gaan, had alleen toeleverancier van onder meer de vliegtuig- en chipindustrie KMWE toegezegd te gaan huren. KMWE is goed voor een derde van alle vierkante meters.

Het gaat dus best heel goed, concludeert Veurink. Er zitten ondertussen zeker 40 bedrijven in het pand. En drie onderwijsinstellingen. “De officiële opening van de campus was in 2019. In drie jaar tijd zijn we naar 90 procent verhuurde ruimte gegaan.”

‘Hier maken we wat ze daar bedenken’
Daar blijft het niet bij. Het hele plangebied van de campus beslaat 200 hectare. ,,Daarvan wordt de komende decennia 60 hectare bebouwd”, zegt Veurink. ,,Ik denk, en dat is een hele voorzichtige voorspelling, dat de bouw van het tweede gebouw in 2025 kan beginnen.” Allemaal bedrijfsruimte voor de hightech maakindustrie. Maar we hebben de High Tech Campus toch al? Veurink: ,,De Tu/e en de High Tech Campus zijn voor onderzoek. Hier maken we wat ze daar bedenken.”

Dit artikel is geschreven en gepubliceerd door het Eindhovens Dagblad