Loading
/000%

— 12 oktober 2021

Fontys vliegt met eigen hovercrafts het schooljaar in

Welke hovercraft van de eerstejaarsstudenten Werktuigbouwkunde de snelste is tijdens een race op Brainport Industries Campus, moet nog blijken. Maar eigenlijk is de bouwkundige race ernaartoe veel belangrijker; 120 newbees bouwen deze eerste studieweek hun eigen miniversie van een luchtkussenvoertuig, zoals een hovercraft ook wel heet.

De kersverse Fontys-studenten werken sinds begin september, 7 weken lang in 18 groepjes aan opeenvolgende opdrachten, die uiteindelijk tot 18 hovercrafts leiden.

Daarmee strijden ze op woensdag 20 oktober om de grote prijs: wie het snelste over de finish kan komen. “De eerste opdrachten waren het samenstellen van een team, bepalen van een teamleider, bedenken van een teamnaam, logo en slogan”, vertelt docent Joris Glaser.
In de daaropvolgende weken ligt de nadruk op het ontwerpen, bouwen en testen. Ieder team maakt zijn eigen ontwerp, en wordt hierin aangemoedigd om zo creatief mogelijk te zijn.

Het idee achter Flying Start, een initiatief van docenten Martin Stroetinga en Joris Glaser, is tweeledig: “Enerzijds leren de studenten hoe ze kunnen samenwerken en welke professionaliseringsslag er van ze verwacht wordt”, aldus Glaser. “Daarnaast gaan ze echt onderzoeken en bouwen, dus leren ze ook over werktuigbouwkundige details, ontwerpen en materialen.” Dat laatste wordt overigens door de opleiding aangeleverd, zodat alle teams met exact dezelfde spullen aan de slag gaan.“ Anders zou het geen eerlijke wedstrijd zijn. Het verschil tussen winnen of verliezen zit ‘m echt in het ontwerp van de hovercraft. Alleen daarmee kunnen ze hun concurrenten aftroeven.”

De eindresultaten en de winnaars van Flying Start zijn 20 oktober bekend tijdens de race op BIC. De voorrondes beginnen om 14 uur, en tegen 15:30 zal de finale van start gaan.