Loading
/000%

Fieldlab voor veilig dataverkeer op Brainport Industries Campus

Fieldlab voor veilig dataverkeer op Brainport Industries Campus

Een veilige omgeving voor bedrijfsgevoelige data zoals producttekeningen.

Op Brainport Industries Campus (BIC) is in het kader van de Smart Industry campagne een fieldlab opgericht om een veilige omgeving te ontwikkelen voor bedrijfsgevoelige data zoals producttekeningen. Het Smart Connected Suppliers Network staat onder leiding van Brainport Industries.

Dit fieldlab bouwt voort op het in Duitsland opgerichte initiatief International Data Space (IDS), onder leiding van het Duitse zusterinstituut van TNO, Fraunhofer. TNO richt zich op het definiëren van de architectuur en standaardisatie. “Het initiatief sluit geweldig aan bij het Europese gedachtegoed van vrij verkeer van mensen, goederen en diensten” zegt TNO’s Managing Director Industry Arnold Stokking in zijn column voor Innovation Origins. “We voegen nu aan deze Europese waarden vrij verkeer van data toe, maar wel veilig en met behoud van soevereiniteit. Dit laatste wil zeggen dat degene die de data genereert eigenaar blijft. Ook kent de EU een mooie geografische omvang om deze werkwijze op in te zetten, er vinden tenslotte heel veel toeleveringen plaats tussen de lidstaten.”

Het systeem krijgt een open karakter en kan ‘stekkeren’ met diverse software platforms en waar nodig met grote cloud oplossingen. Stokking: “Het is tenslotte niet denkbaar om in ICT helemaal opnieuw te beginnen. En het is niet moeilijk om te bedenken dat deze werkwijze ook in heel andere toepassingsgebieden van nut kan zijn, denk aan bijvoorbeeld de zorg en patiëntendossiers. Naar mijn idee kunnen talloze partijen veel baat hebben bij dit project, maar wij kunnen ook leren vanuit andere sectoren.” Hiermee loopt het fieldlab volgens Stokking voorop in Europa. “Dit toont ook weer aan dat we binnen Brainport Eindhoven met grensverleggende en innovatieve oplossingen bezig zijn op een toekomstbestendige wijze.”

IDS wil door positief gebruik van data toeleverketens versterken. “We moeten er een concurrentievoordeel mee behalen. Datacommunicatie is zo ontzettend belangrijk omdat het ten grondslag ligt aan vele ontwikkelingen van de digitale revolutie. Als we goede data-uitwisseling niet mogelijk maken, beperken we ook de kansen voor andere belangrijke ontwikkelingen als artificial intelligence en machine learning.”

Tekst: Innovation Origins