Loading
/000%

— 26 april 2021

Eenvoudiger datadelen moet vastlopen maakketen voorkomen

Binnen het EU-project Market 4.0 werken Nederlandse maakbedrijven en kennisinstellingen samen om de hightech leveringsketen te versterken.

Verschillende industrieën kwamen vorig jaar flink in de problemen toen het coronavirus uitbrak. Vooral sectoren die voor de productie afhankelijk zijn van onderdelen van andere bedrijven. De auto-industrie bijvoorbeeld, waar grote fabrikanten auto’s in elkaar zetten met onderdelen afkomstig van wereldwijde toeleveranciers. Als een van de producenten in de keten niet kan leveren, heeft dat een kettingreactie tot gevolg. Dat gebeurde tijdens de eerste coronagolf. Door sluitingen van fabrieken en lockdown-maatregelen liep de Europese auto-industrie vorig jaar tijdens de eerste coronagolf een productie van 1,5 miljoen auto’s mis.

Ook in de hightech maakindustrie zijn producenten sterk afhankelijk van hun leveranciers. Als er ergens een kink in de kabel zit, kan het hele productieproces vastlopen. Om dit te voorkomen en productieketens weerbaarder te maken, moeten deze ketens transparanter worden.

Hieraan werkt Matthijs Punter namens onderzoeksinstelling TNO binnen het Europese project Market 4.0. TNO werkt hierin samen met onder andere KMWE, leverancier voor de high tech machinebouw en Brainport Industries. Voor de software werkt het Limburgse Batchforce mee. Punter legt uit wat die transparantie inhoudt. En geeft antwoord op de vraag hoe maakbedrijven hiervan profiteren. “Binnen de muren van een fabriek houdt een fabrikant overzicht. Hij weet precies wanneer een bepaald onderdeel naar een volgend productiestation moet. Als het ergens misgaat, door een storing bijvoorbeeld, ziet hij dat en kan hier snel zijn planning op aanpassen.”

Lees dit artikel verder op Innovation Origins.