Loading
/000%

— EQUANS presenteert

De duurzame BIC utilities tour
8. Energiecentrale

Je bent nu aangekomen bij het laatste punt van de BIC utilities tour: de energiecentrale, punt 8. Het hart van de utiliteitsvoorzieningen van BIC. Door de twee vensters zie je verschillende systemen:

Warmtepompen

Simpel gezegd zorgen de warmtepompen ervoor dat water gekoeld of verwarmd wordt. Ze zijn nodig voor de warmte-koudeopslag (WKO), de energiebron voor het verwarmen of koelen van het gebouw. Er is meestal maar één pomp in bedrijf. De andere is een back-up.

Specificaties:
• Verwarmingsvermogen: 3,2 MW
• Koelvermogen: 2,7 MW

Elektrische boilers

Deze twee elektrische boilers kunnen het water tot 40 graden Celsius verwarmen. Ze zijn bedoeld als back-up voor de warmtepompen. De boilers springen dus alleen bij als het nodig is, zodat we de beschikbaarheid van warm water kunnen garanderen.

Specificaties
• Totaal vermogen: 1,1 MW

Persluchtinstallatie

De persluchtinstallatie bestaat uit twee verschillende compressoren, een luchtdroger en een buffervat. Op bijgaande afbeelding zie je deze componenten van rechts naar links. De warmte die hierbij vrijkomt, wordt teruggewonnen door het kanalensysteem erboven. Wel zo efficiënt!

Specificaties
• Persluchtdruk: 7,5 bar
• Capaciteit: 1100m³/h

Demiwater-installatie

Voor sommige productieprocessen van gebruikers op de campus is gedemineraliseerd water nodig. Dit wordt demiwater genoemd. Heel zuiver water dat middels de installatie die je hieronder ziet, wordt verkregen. De installatie bevat een drinkwatervat en een demiwaterbuffervat aan het begin en aan het einde van de installatie. Verder bestaat de installatie uit pompen, waterontharders en andere waterzuiveringsapparaten.

Specificaties:
2m³/h

Koelmachine

Deze grote ‘koelkast’ maakt vrieswater dat nodig is voor bepaalde productieprocessen op BIC. Dit water is nóg kouder dan het water dat uit de WKO komt. De WKO en de koelmachine zijn wel gekoppeld aan elkaar. Zo garanderen we de beschikbaarheid van koud water.

Specificaties
• Koelvermogen: 1,1 MW
• Aanvoertemperatuur koude: 6°C

Vacuümpompen

Ook deze vacuümpompen zijn nodig voor specifieke productieprocessen binnen BIC, zoals het klemmen van lenzen in polijstmachines. Deze twee pompen staan nooit tegelijkertijd aan. Ze dienen als back-up voor elkaar.

Specificaties
• Druk: 150 mbar

Omvormers voor zonnepanelen

Op het dak van het BIC-gebouw liggen duizenden zonnepanelen. De omvormers in de energiecentrale maken deel uit van die duurzame installatie. Ze  zorgen voor een goede verdeling van de energie die door de zonnepanelen wordt opgewekt. Zelf op het dak kijken? Bekijk onderstaand filmpje!

Specificaties
• Piekvermogen: 2,2 MW
• Aantal panelen: 5.432

 

Wil je zelf zien hoe veel energie de zonnepanelen hebben opgewekt en hoe veel CO2 dit bespaard heeft?
Klik dan hier  en log in met:

Gebruikersnaam: BICroute
Wachtwoord: Duurzaam
Klik daarna op Ga naar uw dashboard

Leuk dat je de BIC utilities route hebt gevolgd!
Wil je meer weten over duurzame installaties en op welke manier EQUANS deze mogelijk maakt?
Meer informatie over hoe je contact met ons kan opnemen vind je hier.