Loading
/000%

De zoektocht naar het geheim – en de talenten – uit Brainport Eindhoven komt vandaag uit Bangkok

De zoektocht naar het geheim – en de talenten – uit Brainport Eindhoven komt vandaag uit Bangkok

Sinds de wereld Brainport Eindhoven heeft ontdekt, is het een komen en gaan van delegaties uit alle windstreken. Niet alleen willen ze ‘het geheim’ leren kennen, maar ook proberen ze talenten, ondernemers en investeerders over te halen hun kunsten elders te beproeven. Vandaag was het de beurt aan een delegatie uit Bangkok: De Thaise Board of Investment (BOI) probeerde zich met een bliksembezoek aan Strijp-T, Strijp-S en Brainport Industries Campus een beeld van Eindhoven te vormen. We keken over hun schouders mee.

Over de doelstellingen is delegatieleider Pannee Chengsuttha niet geheimzinnig: “Eindhoven is onze target, we willen de slimme mensen die hier wonen overtuigen zich in Thailand te vestigen. Want Thailand is veel meer dan een prachtige toeristische bestemming, het is een topland op tal van high-tech gebieden.” Chengsuttha noemt er een aantal, bijna voor de vuist weg: “Medtech, AI, robotics, dat zijn gebieden die jullie hier ook goed kennen. Thailand is daarvoor echt een emerging market, dat wordt in heel Azië zo gezien.” En mocht iemand daar nog twijfelen, dan hebben de Thaise bezoekers enkele stapels met veelkleurige folders en beschrijvingen meegenomen. Voor elk deelgebied een apart boekje, allemaal even glimmend.

Extra aandacht vraagt de delegatie voor de “Eastern Economic Corridor”, een gebied in Thailand waar de komende twintig jaar voor zo’n veertig miljard in geïnvesteerd wordt. Juist voor dit gebied, dat drie provincies omvat, worden buitenlandse ondernemers gezocht. En ook daarvoor tast de regering flink in de buidel, zo verzekert Chengsuttha. De toch al lage belastingen worden tot meer dan tien jaar nog eens gehalveerd, er zijn ‘smart visa’ en de hele familie is van harte welkom om mee te komen. “Je kunt wel zeggen: als je naar ons komt, sta je er niet alleen voor. We begeleiden je vanaf de eerste dag dat je bij ons komt. Waar wacht je eigenlijk nog op?”