Loading
/000%

— 12 oktober 2021

Hoe BIC de eerste gasvrije fabriek van Nederland werd

De volledig duurzame energievoorziening van Brainport Industries Campus is het resultaat van een waardevolle samenwerking.

De verduurzaming van industrieel vastgoed gaat niet snel genoeg. Oorzaak: de ‘split incentive’. De eigenaar moet investeren in een duurzame energievoorziening, waarvan de huurder de vruchten plukt. Bij de bouw van Brainport Industries Campus heeft de BOM (Brabantse Ontwikkelings Maatschappij) samen met Engie Services Nederland (inmiddels Equans) deze patstelling doorbroken. Samen richten ze een Energy Service Company (Esco) op: BIC Utilities. Daarin is de volledige energievoorziening van de campus ondergebracht.

Dit voorjaar werd met de Rabobank overeenstemming bereikt over de herfinanciering van de duurzame energievoorziening. De ESCo-financiering, waarmee een bedrag van 11 miljoen euro is gemoeid, geldt als een doorbraak in de energietransitie.

In onderstaand filmpje leggen Jos Feijen (BOM), Ruud Vleugels (Equans) en Johan van de Louw (Rabobank) uit hoe ze te werk zijn gegaan om van BIC de eerste gasvrije fabriek van Nederland te maken.

Bekijk de duurzame installaties van Brainport Industries Campus zelf in de BIC Utilities Tour