Loading
/000%

BIC gooit vol trots haar deuren open tijdens de Dutch Technology week

BIC gooit vol trots haar deuren open tijdens de Dutch Technology week

Maar wat gebeurt er de rest van het jaar?

Brainport Industries Campus (BIC) maakt zich op voor de opening van de achtste Dutch Technology Week, een groot event waarvoor honderden bezoekers worden verwacht. Campusdirecteur Erik Veurink laat alvast weten enorm trots te zijn dat hij maandag de top van de Nederlandse technologiesector kan verwelkomen. “Wij zijn het gezicht van de high-tech maakindustrie. Dit is de plek waar de meest innovatieve en succesvolle bedrijven en instituten uit de Brainport regio bij elkaar komen als één geheel.” Voor Veurink is het ook een mooie aanleiding om het land te laten zien wat er afgelopen tijd allemaal gebeurd is op zijn campus. We maakten alvast een selectie.

In het groene gebouw aan de A2 werken bedrijven onder andere aan complexe, kleine onderdelen; lenzen kleiner dan 1 mm bijvoorbeeld. Anteryon maakt optische modules voor het meten van land of de versheid van groente en fruit. Ook levert het precisieglas en sensoren voor in de machine’s van ASML. Begin dit jaar kwam het bedrijf in Chinese handen. In dat land komt een fabriek voor het produceren van grote volumes voor de consumentenmarkt. Lenzen voor camera’s, 3D-gezichtsherkenning en vingerafdrukscanners in smartphones. CEO Gert-Jan Bloks verzekert dat de kennis die hier is opgedaan onmogelijk allemaal naar China kan verhuizen. Wel moet het bedrijf blijven sturen op innovatie om optische modules te kunnen ontwikkelen die meer kunnen dan nu.

Dat sturen op innovatie gebeurt bij de campus onder het innovatieprogramma ‘Fabriek van de Toekomst’ in dit programma worden zeven fieldlabs opgezet rond trends in de hightechmaakindustrie. Er zijn momenteel meer dan 70 bedrijven en onderwijs- en kennisinstellingen betrokken. Zo opende vorige week het Fieldlab Advanced Manufacturing Logistics de deuren. Hier testen bedrijven in een real-time testomgeving met robots en AGV’s om kennis te verzamelen over logistieke processen.

Voor die autonome karretjes en robots is ook slimme software nodig en daar werken ze bij het Software Competence Center (SCC) aan. “Iedereen ziet de complexe machines, maar de software die erachter zit, blijft verborgen. Hier willen we zichtbaar maken hoe belangrijk goede software is”, vertelt Wim Renders. Het SCC moet dé plek worden voor bedrijven uit de maakindustrie om inzicht te krijgen in de veranderende rol van software, te experimenteren met nieuwe technologieën en aan de slag te gaan met innovaties die hun toekomst zeker stellen. Renders: “Digitale twins bijvoorbeeld, hiermee kun je een heel productieproces aanpassen of je kunt een 3D-prototype ontwerpen. Een AGV in een fabriek moet met verschillende systemen kunnen samenwerken, in zo’n digitale omgeving kunnen we dat testen en software bijschrijven.”

Op BIC vind je niet alleen ondernemers, maar ook studenten van het Summa College. Hier volgen ze reguliere opleidingen of worden bij- of omgeschoold voor bedrijven als VDL. Het Summa College stelt deze programma’s in samenwerking met bedrijven op. Studenten krijgen hier les met hun neus op de praktijk. En ook Solar Team Eindhoven, het beroemde studententeam van de TU/e, heeft de weg naar BIC gevonden. De vierde editie van de gezinsauto op zonne-energie wordt hier geproduceerd. De presentatie van het voertuig zal uiterlijk in juli zijn, dan moet de auto ruim 1200 kilometer met één keer opladen kunnen rijden. In oktober reist het team af naar Australië waar ze meedoen aan de Solar Challenge.

Naast Anteryon met hun kleine onderdelen, zit KMWE dat onder meer metalen onderdelen produceert voor de JSF, waarvan er de komende jaren ruim 3000 gebouwd gaan worden. KMWE-directeur Edward Voncken breidt deze opdracht op de campus graag uit: “Momenteel maken we zowel onderdelen voor het vliegtuig zelf als voor de motor ervan. Met onze defensie-activiteiten zijn nu zo’n 50 tot 100 mensen bezig. Dat zien we graag groeien naar 100 tot 150. Op de plek waar we nu zitten is daarvoor nog ruimte genoeg.”

Tijdens de High Tech Ontdekkingsroute van de DTW – zaterdag 25 mei – is Brainport Industries Campus één van de hotspots.