Het Solar Team Eindhoven is al maanden druk in de weer op Brainport Industries Campus om SHOW te ontwikkelen. Dit prachtige Self-Sustaining House on Wheels krijgt steeds meer vorm, en wordt door 22 toegewijde studenten van de TU Eindhoven ontwikkeld om in september daadwerkelijk de weg op te gaan.
Het Solar Team Eindhoven realiseert iedere twee jaar een voertuig dat volledig op zonne-energie rijdt. Door het creëren van innovatieve en energie-efficiënte zonne-voertuigen willen ze de huidige markt en maatschappij inspireren om de transitie naar een duurzame toekomst in energie en mobiliteit te versnellen. In 2013 werd het eerste voertuig, een gezinsauto, gelanceerd: de Stella. In 2015 was het de Stella Lux, die ook energie positief kon rijden, en in 2017 de Stella Vie, een vijfzitter mét kentekenplaat. Twee jaar geleden ging Stella Era de weg op, een zelfrijdende laadpaal op wielen.
Vorig jaar ging er een nieuw team studenten aan de slag om in complete vrijheid, onafhankelijk van de markt en van de universiteit, een nieuw zonne-voertuig te ontwikkelen. Het werd, na veel brainstormen, stemmen en ontwerpen, ‘SHOW’: Self-Sustaining House On Wheels. Een huis op wielen waarin je op zonne-energie kunt reizen, werken én wonen. Waar je maar wilt. Een enorm ambitieus idee, waarmee de studenten zeker 5 tot 10 jaar vooroplopen in de huidige markt.
Partners binnen BIC
Het Solar Team Eindhoven (STE) heeft als basis Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven. In een enorme fabriekshal hebben ze een eigen domein, en wordt er bijna dag en nacht gewerkt om de camper te bouwen. Onmisbaar daarbij zijn de grote hoeveelheid partners en sponsoren. Een aantal van hen zijn ook op BIC gevestigd. Dat maakte het handig, aldus Charlot Felderhof, Innovation & Technical Partnerships Manager van STE. “De lijntjes binnen BIC zijn heel kort. Je kunt bij wijze van spreken bij iedereen binnenlopen. En er is meteen herkenning: ‘Hé, jullie zitten ook op BIC’.”
Zo zijn de lagers in de wielen van de SHOW afkomstig van Ceratec, dat keramische producten maakt voor met name de hightech industrie. Felderhof: “Het gewicht van SHOW is enorm belangrijk, we willen alle onderdelen zo licht mogelijk produceren. De lagers van keramiek hebben een derde het gewicht van metalen lagers. Bovendien zijn ze slijtvaster.”
Studenten van Summa College, ook gehuisvest op BIC gingen als stageproject ook voor STE aan de slag bij ‘overbuurman’ KMWE. Zij maakten verschillende onderdelen voor SHOW, en zagen vol trots hoe deze in het voertuig werden geplaatst.
Voor alle juridische zaken werd het studententeam ondersteund door BG Legal, waar een team van advocaten vanuit verschillende expertises werken voor technologiebedrijven. Denk daarbij aan arbeidsrecht, intellectueel eigendomsrecht, contracten en bestuursrecht.
En zo zijn er binnen, en ook buiten BIC, een heleboel partners die de SHOW mogelijk maken. Op 18 juli moet het voertuig gereed zijn, daarna kan het keuren en testrijden beginnen. In september vertrekt de karavaan richting Zuid-Europa.
Wilt u het volgen? Kijk dan hier.