Loading
/000%

Eerste Technology update op Brainport Industries Campus

Eerste Technology update op Brainport Industries Campus

“Het werkt en we zijn open”, zegt Bert-Jan Woertman, directeur van de Brainport Industries Campus. “En dan heb ik het niet alleen over het internet en de elektriciteit.” Van zzp’ers tot medewerkers van grote corporates tot ambtenaren. Allemaal – zo’n 300 man sterk – komen ze luisteren en zien wat er allemaal gebeurt in het campusgebouw tijdens de eerste Technology Update in het atrium. Enkele campusbewoners vertellen hun ambities en er worden voorbeelden gegeven van projecten uit het innovatieprogramma op de campus.

Het evenement trapt af met John Blankendaal, managing director van Brainport Industries, Michel Weeda, programma manager bij de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (Bom) en Bert Pauli, gedeputeerde van de provincie. Pauli: “De nieuwe industrie wordt ontwikkeld in Brabant. Bedrijven en kennisinstellingen werken hier op de campus samen aan nieuwe productietechnieken. De kennis die zij hierbij verzamelen, blijft niet binnen de muren van de campus. We willen deze kennis zoveel mogelijk ten dienste stellen van de maakindustrie in heel Brabant. In deze provincie weten we de economie hiermee structureel te versterken.”

Woertman heeft wel een idee hoe dat komt: “Het gaat over studenten van Summa die samen lunchen met mensen van Anteryon en startups die op nieuwe ideeën komen door ontmoetingen op de campus. Ik heb het over het ecosysteem en samenwerken.” Die ontmoetingen lijken toevallig, maar overal is over nagedacht. Woertman: “Samenwerking is altijd belangrijk geweest in de Brainport regio. De campus is hierin het volgende hoofdstuk waar we onderwijs, bedrijven en innovatie bij elkaar brengen. Ook in Den Haag en de rest van Nederland kijken ze aandachtig mee met wat hier gebeurt.”

Innovatieprogramma
Op het symposium gaat het vooral over de zeven verschillende fieldlabs binnen het innovatieprogramma ‘Fabriek van de toekomst’. Ook hierin ligt de nadruk op samen. Delen van machine’s, kennis en talent. Eric Bakker van MKG, een softwarebedrijf dat programma’s ontwikkelt voor metaalbewerkingsbedrijven vertelt over het Smart connected supplier network-fieldlab. MKG is één van de bedrijven die samen met onder anderen TNO zoeken naar manieren om de toeleveringsketen verder te digitaliseren. Volgens Bakker is dat vooral nodig binnen mkb-bedrijven: “Hier zie je dat ondernemers voornamelijk bezig zijn hun eigen processen op orde te krijgen. Het ontwikkelen van IT-oplossingen is niet hun belangrijkste taak, hierdoor ontbreekt vaak nodige kennis op IT-gebied.”

Ontwerpen, orders en andere data gaan via verschillende schakels en veel bedrijven hebben een eigen digitaalverwerkingssysteem. Daar zit het probleem. Bakker: “Door het ontbreken van een standaard uitwisselingsprotocol, moeten toeleveranciers handmatig gegevens invoeren. Dit kost extra tijd en de kans op het maken van fouten is aanzienlijk groter.”

Veilig en makkelijk
In dit fieldlab werken de deelnemende partijen aan een systeem dat voor ieder bedrijf te gebruiken is. “Alsof alle aangesloten bedrijven één bedrijf zijn. Alles, van orders en plakbonnen tot planningen en tekeningen, moet veilig en makkelijk onderling uitwisselbaar zijn. Hierdoor kunnen we de productiviteit in de toeleveringsketen met 20% verbeteren.”

Zo’n uitwisselstandaard heeft veel voordelen voor de manier van produceren waar de Brainport Industries Campus voor staat: niet langer alles in grote getallen de fabriek uit pompen, maar veel vraaggerichter producten met verschillende variaties in een laag volume produceren. “Om een fabriek 24/7 vol-automatisch te laten draaien, is een standaard bijna onmisbaar”, vertelt Eddie Mennen. Hij leidt Yaskawa in Nederland. De Japanse motioncontrol gigant levert onder andere robottechnologie voor de verpakkingsindustrie. Ook ontwikkelt Yaskawa robots die samenwerken met mensen om een product in elkaar te zetten. Dit is het fieldlab Flexible Manufacturing, waar naast Yaskawa nog zo’n 20 andere partijen in actief zijn. “Robotsystemen die – zonder vooraf geprogrammeerd te zijn – onderdelen herkennen en weten waar dat specifieke deeltje naartoe moet, worden de toekomst. Maar hierin blijven mensen nodig, robots kunnen bepaalde fijne handelingen niet uitvoeren. Daarin denk ik niet dat robots mensen compleet zullen vervangen, het werk dat mensen zullen doen verandert wel.”

Tekst: Innovation Origins