Loading
/000%

— EQUANS presenteert

BIC Duurzame Utilities Tour

BIC-utilities presenteert

De BIC utilities tour

Brainport Industries Campus (BIC) gaat op een innovatieve en duurzame wijze om met zijn utiliteitsvoorzieningen. Deze campus is dé plek voor de hightech maakindustrie, die uiteraard wel wil dat de beschikbaarheid van deze voorzieningen gegarandeerd is. Hoe richt je het zo in dat de installaties energiezuinig zijn en dat de gebruikers zich geen zorgen hoeven te maken over de beschikbaarheid hiervan?

ENGIE is de komende vijftien jaar technologie- en energiepartner van BIC en verzorgt – onder de vlag van BIC Utility BV en in samenwerking met de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) – alle installaties voor de huurders.

Dat omvat voorzieningen als warmte, koude, elektriciteit en water, maar ook de meer specialistische diensten die nodig zijn voor productieprocessen, zoals proceskoeling, perslucht, demiwater en vacuüm. Zo kunnen huurders zich focussen op hun eigen corebusiness. Per huurder wordt een ‘Pay-per-use’ concept gehanteerd.

ENGIE zet BIC graag in als locatie om te tonen wat er mogelijk is op het gebied van duurzame energie. Hieronder vind je acht routepunten die gemarkeerd zijn op de campus, met uitleg over de plek waar je je bevindt. In tekst en beeld wordt beknopt toegelicht waar je naar kijkt en wat de toepassing precies is. Veel plezier met deze utilities tour!

Luchtbehandeling

De leidingen die je hier tegen het plafond ziet, zorgen ervoor dat iedere ruimte op de BIC een aangename temperatuur heeft. Er zijn zowel warme als koude leidingen, die aangesloten zijn op een luchtbehandelingskast (LBK). De LBK heeft een ventilator die de lucht langs warme of koude radiatoren blaast. De bron van de koude en warme lucht is de energiecentrale, punt 5 in de route. Dit distributiesysteem van warmte en koude loopt door het hele gebouw. In totaal staan er bijna honderd van deze kasten in en op het gebouw.

Koeltorens

Er staan drie koeltorens, waarvan er twee gekoppeld zijn aan de WKO en een aan de proceskoeling. De warmte die vrijkomt bij de proceskoeling wordt hier uit het gebouw naar buiten gebracht.

De WKO zorgt voor de distributie van warmte en koude over de campus. Maar soms is er een onbalans, omdat er bijvoorbeeld meer vraag is naar koude lucht. Er blijft dan teveel warmte over die niet altijd zomaar teruggepompt kan worden in de grondwaterbronnen. Ook dan is het namelijk nodig om een evenwicht te bewaren. Het overschot aan warmte wordt dan afgekoeld in de koeltorens. Ook kunnen de koeltorens gebruikt worden om in de winter extra koude op te slaan. Deze energieregulering verloopt automatisch en efficiënt via een slim besturingssysteem. Zo wordt goed gebruikgemaakt van de koude- en warmtebronnen uit de bodem in combinatie met de buitenlucht.

Warmte-koudeopslag (WKO)

Op het buitenterrein van de campus vind je zes grote putdeksels in de grond die leiden naar twee grondwaterlagen: één waar warmte wordt opgeslagen en één waar koude wordt opgeslagen. In de zomer – als er behoefte is aan koeling – wordt koud water opgepompt dat via de energiecentrale en LBK’s wordt omgezet in koude lucht. In de winter wordt dat proces omgedraaid en wordt de warmtepomp aangezet om warme lucht te krijgen. De WKO kan overigens ook een overschot aan warmte of koude weer opslaan in deze grondwaterbronnen. Door dit te monitoren (meten), worden de bronnen altijd netjes in evenwicht gehouden, om natuurlijke processen in de bodem niet te verstoren. Dit zorgt ervoor dat BIC veel minder energie en überhaupt geen gas hoeft te gebruiken om water te verwarmen of te koelen. Een slim en duurzaam systeem dus. Overigens zijn deze grondwaterbronnen afgesloten van het drinkwatersysteem.

 

Elektriciteitshuis

Hier komt maar liefst 10 megawatt aan elektriciteit binnen. Tennet en Enexis leveren dit aan en BIC Utility neemt hier de elektriciteitsvoorziening over. Dit huis is dus de centrale voor de verdeling van elektriciteit over de campus. Binnen staan installaties onder 10.000 volt, dus zomaar naar binnen lopen is zeker niet aan te raden. Vanuit dit elektriciteitshuis gaat de stroom via een leidingensysteem, dat rondom de hele BIC ligt, naar verschillende transformators.

Elektriciteitsvoorziening en transformator
Rondom de campus liggen een aantal elektriciteitskabels voor de energieverdeling. Ook wel bekend als een 10kV (10.000 volt) ring. Hiermee wordt de hele campus van elektriciteit voorzien. Vanuit het elektriciteitshuis gaat de stroom via dit systeem, dat rondom het hele BIC-gebouw ligt, naar de verschillende transformators in het gebouw. De transformators zorgen ervoor dat deze wordt omgezet naar 400 volt en dus beschikbaar is voor de gebruikers. Dit huisje is het enige dat goed zichtbaar is.

Stikstoftank

Deze tank bevat vloeibare – zuivere – stikstof. Er zijn huurders in het pand die dit nodig hebben voor het krimpen van onderdelen in hun maakproces. Je ziet waarschijnlijk ijsvorming op de leidingen zitten. Dat is het gevolg van een natuurlijk proces. Als vloeibare stikstof verdampt, wordt het gasvormige stikstof en koelt het sterk af. Dit veroorzaakt de vorming van ijs.

Warmte en koude leidingen

Hier zie je twee soorten leidingen waar dagelijks circa acht miljoen liter warm en koud water doorheen kan stromen, net zoals de cv-leiding thuis, maar dan iets groter. De leidingen voor koud water zijn te herkennen aan hun zwarte omhulsel. Warm water zorgt voor uitzetting en koud water voor krimp van de metalen leidingen. Om dat zo gecontroleerd mogelijk te laten verlopen, is op verschillende plekken een U-vorm in de leiding gemaakt. Zo kan de leiding uitzetten of krimpen zonder dat er schade of lekkage ontstaat.

Energiecentrale

Deze energiecentrale is het hart van de utiliteitsvoorzieningen van BIC.
Door dit raam zie je verschillende systemen:

Warmtepompen

Simpel gezegd zorgen de warmtepompen ervoor dat water gekoeld of verwarmd wordt. Ze zijn nodig voor de Warmte Koude Opslag (WKO), de energiebron voor het verwarmen of verkoelen van het gebouw. Er is meestal maar één pomp in bedrijf. De andere is een back-up.

Elektrische boilers

Deze twee elektrische boilers kunnen het water tot 40 graden Celsius verwarmen. Dit is bedoeld als back-up voor de warmtepompen. De boilers springen dus alleen bij als het nodig is, zodat warm water gegarandeerd kan worden.

Distributiesysteem

Leidingen en pompen zorgen voor de distributie van het koude en warme water door het gebouw.

Compressor

Deze compressor zorgt voor perslucht.

Demiwater-installatie

Demiwater is heel zuiver water. Dat is wat deze installatie verzorgt. Dit is nodig in sommige productieprocessen van de gebruikers van BIC.

Koelmachine

Deze grote ‘koelkast’ maakt vrieswater dat nodig is voor productieprocessen binnen BIC. Dit water is nóg kouder dan het water dat uit de WKO komt. De WKO en de koelmachine zijn wel gekoppeld aan elkaar, om de beschikbaarheid van koud water te garanderen.

Vacuümpompen

Ook deze pompen zijn nodig voor specifieke productieprocessen binnen BIC, zoals het klemmen van lenzen in polijstmachines.

Omvormers

Op het dak van het BIC-gebouw liggen zonnepanelen. Omvormers maken deel uit van de installatie en zorgen voor een goede verdeling van de zonne-energie die opgewekt wordt door de zonnepanelen.

Meer weten? Neem contact op met Leon Kuipers