Loading
/000%

Avans met minor ‘Factory of the Future’ naar Brainport Industries Campus

Avans Hogeschool start in september een minor ‘Factory of the Future’ op Brainport Industries Campus (BIC). Na Summacollege en Fontys is Avans daarmee de derde onderwijsinstelling die haar intrek neemt op BIC.

Avans Hogeschool start in september een minor ‘Factory of the Future’ op Brainport Industries Campus (BIC). Na Summacollege en Fontys is Avans daarmee de derde onderwijsinstelling die haar intrek neemt op BIC. 30 Vierdejaars studenten van de opleidingen Technische Bedrijfskunde, Elekrotechniek en Werktuigbouwkunde kunnen deelnemen aan de minor. Vanaf 2021 zullen ook andere opleidingen van Avans aansluiten. Het doel is om in 2 jaar te groeien naar een continue bezetting van 100 Avansstudenten die aan de slag gaan met de ‘Factory of the Future’.

Nieuw type onderwijs

Het gaat niet om een verplaatsing van de bestaande opleidingen van Den Bosch naar Eindhoven, maar om “een nieuw type onderwijs”, zegt Martin Rodenburg van Avans.  We kunnen hiermee drie vliegen in één klap slaan: we zorgen voor co-creatie tussen studenten en bedrijfsleven, we maken het onderwijsaanbod flexibeler en we brengen verschillende disciplines bij elkaar. Een grote meerwaarde voor zowel het onderwijs als voor de bedrijven op BIC.”

Rodenburg verwacht dat de verhuizing naar BIC ook een belangrijke impuls zal zijn voor onderwijsvernieuwing bij Avans. “Voor de studenten betekent dit een verbetering voor hun kennisopbouw en hun persoonlijke ontwikkeling. Bovendien brengen we het hele netwerk naar binnen; niet voor niets was onze werkveldadviesraad al laaiend enthousiast over deze stap.”

Samenwerking bedrijfsleven en onderwijs

Voor Brainport Industries Campus is samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs één van de speerpunten. Met Summacollege en Fontys Hogescholen is al de nodige positieve ervaring opgedaan, zegt Ferdinand Gremmen, directeur SDK Vastgoed (Volkerwessels) en verantwoordelijk voor BIC. “We bieden talent een plek om zich verder te ontwikkelen op een plek waar ze direct in contact staan met de bedrijven op BIC. Dat is een situatie met meerwaarde voor iedereen. Vandaar ook dat we bij de opzet van BIC hier zo’n belangrijke rol aan hebben willen geven. De praktijk wijst nu al uit dat het concept werkt; met de komst van Avans zal dat alleen nog maar sterker worden.”

Ambitie 2025

De ontwikkeling van dit nieuwe type onderwijs op externe locaties past in de ambitie die Avans voor 2025 geformuleerd heeft. Avans zet onder meer in op co-creatie met het werkveld en praktijkgericht onderzoek, meer keuzevrijheid voor studenten en interdisciplinair samenwerken met studenten van verschillende opleidingen en de Sustainable Development Goals als handelingsperspectief.

Over Avans

Avans Hogeschool is in 2004 ontstaan door een fusie tussen Hogeschool Brabant en Hogeschool ’s-Hertogenbosch. Deze kennisinstituten werkten toen al nauw samen onder één College van Bestuur. De opleidingen zijn verdeeld over 21 academies, inclusief de Juridische Hogeschool Avans-Fontys. Er zijn academies in de interessegebieden Economie en Bedrijf, Techniek, Gedrag en Maatschappij, Gezondheid, Exact en Informatica, Kunst en Cultuur, Recht en Bestuur, Onderwijs en Opvoeding, Aarde en milieu en Taal en Communicatie. Avans heeft 6 expertisecentra en ruim 25 lectoraten voor onderzoek: groepen onderzoekers die praktijkgericht onderzoek doen.